A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ярунська громада
Житомирська область, Звягельський район

Найпоширеніші осінні хвороби: профілактика захворювань і загострень

Дата: 11.09.2022 10:56
Кількість переглядів: 421

 

Фото без опису      Ні для кого не секрет, що осінь – сезон загострення багатьох хронічних хвороб, а також появи деяких «класичних» осінніх захворювань. Сезонна алергія, застуда, епідемії грипу, загострення болю в суглобах – це, на жаль, далеко не повний перелік осінніх загроз здоров’ю.

Як же уникнути осінніх хвороб і попередити загострення хронічних захворювань?

Яких осінніх хвороб варто боятися – гострих і хронічних?

Чому саме осінній сезон вважається найнебезпечнішим для багатьох пацієнтів? Причина проста: разом з переходом до холодної погоди, дощів і вогкості, а також короткого світлового дня в більшості випадків знижується і імунітет людини. Тому організм стає вразливим до інфекцій та вірусів. Також через зниження імунітету дають про себе знати і хронічні хвороби.

Найпоширеніші осінні хвороби:

  • Застуда та ГРВІ
  • Грип
  • ЛОР-захворювання
  • Цистит
  • Пієлонефрит (запалення нирок)
  • Герпес
  • Загострення хронічних хвороб суглобів
  • Загострення виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки
  • Сезонна алергія (зазвичай на пилок бур’янів)
  • Дерматози
  • Нервові і психічні розлади

Наприклад, застудні захворювання та ГРВІ – пряме підтвердження тому, що організм відчуває стрес через різку зміну сезонів. Ослаблений організм в результаті не в силах чинити опір не лише вірусам, але і простому переохолодженню. На тлі ослаблення імунітету застуда може легко перейти в захворювання ЛОР-системи. Серед них: ангіна, фарингіт, тонзиліт, ларингіт, трахеїт, бронхіт, риніт, гайморит, отит і т.д. Часто через зниження імунітету паралельно з застудою (або незалежно від неї) на губах «розквітає» герпес.

Ще один можливий негативний наслідок переохолодження – цистит. Інфекція сечового міхура і сечовивідних шляхів дуже характерна саме для осені. Він частіше зустрічається у жінок. Головний його симптом – утруднене і болюче сечовипускання. При відсутності лікування гострий цистит легко переходить в хронічну форму з численними рецидивами. Також є ризик отримати ускладнення у вигляді пієлонефриту – запалення нирок, вилікувати яке буде набагато складніше і довше. Тому ніколи не запускайте вогнища запалення в своєму організмі!

Перший місяць осені – найважчий для алергіків. Пік цвітіння бур’янів припадає на вересень, і кожен вихід на вулицю перетворюється для таких пацієнтів у справжнє пекло. Стан слабкості і млявості супроводжується ринітом, свербежем слизових оболонок і чханням, іноді кон’юнктивітом і кропив’янкою. Не можна ігнорувати алергію роками, інакше з віком вона може перерости в астму.

Перехід на новий режим дня, авітаміноз, ендокринні порушення в поєднанні з неправильним харчуванням і депресивним станом легко можуть призвести до загострення виразкової хвороби.

Від холодної вогкої погоди і вогкості на вулиці може почати «крутити» суглоби, особливо якщо вони турбують вже давно.

А от пояснювати причину появи восени нервових розладів і зовсім не обов’язково. Хто з нас не нудьгував в період листопаду і дощів? А якщо є передумови до розвитку депресії, крім погоди і відсутності сонця, то ризик підвищується багаторазово.

Профілактика осінніх хвороб

Найголовніший засіб для профілактики традиційних осінніх хвороб (особливо застудних) – це, звичайно ж, зміцнення імунітету. Поступове загартовування (для початку можна спробувати контрастний душ), помірні фізичні навантаження, здорове збалансоване харчування з достатньою кількістю всіх необхідних вітамінів і мікроелементів, повноцінний здоровий сон, активний спосіб життя, правильне чергування режиму праці та відпочинку не залишать шансів практично ніяким хворобам!

Намагайтеся не переохолоджуватися. Для цього слідкуйте за прогнозом погоди і одягайтеся відповідно до нього. Гарна ідея – запастися модними яскравими гумовими чобітьми, які гарантують сухість ніг при калюжах будь-якої глибини. Адже переохолодження всього організму йде, перш за все, від ніг.

Алергікам потрібно зробити алергопроби, визначивши точне джерело страждань, а далі – дотримуватися рекомендацій алерголога.

Пацієнтам, які знають про хронічні захворювання, восени особливо чутливо потрібно стежити за своїм самопочуттям. Лікувальна фізкультура і фізіопроцедури в поєднанні з масажем стануть чудовою профілактикою болю в суглобах.

Прописаний гастроентерологом чіткий режим харчування (частого і дрібного) не дасть «розгулятися» виразковій хворобі.

При найменших проблемах зі здоров’ям не ігноруйте сигнали організму. Краще відразу зверніться до лікаря і почніть своєчасне лікування, щоб уникнути ускладнень


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь