Ярунська громада
Житомирська область, Звягельський район

Про стан організації харчування в загальноосвітніх навчальних та дошкільних закладах на території сільської ради.

 

Герб

 

У К Р А Ї Н А

Ярунська сільська рада

Новоград-Волинського району Житомирської області

Виконавчий комітет

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

від  28  січня  2022 року                                                                                    № 1

Про стан організації харчування в загальноосвітніх

навчальних та дошкільних закладах на території сільської ради.

 

 

         Заслухавши та обговоривши інформацію начальника відділу освіти, сім`ї, молоді, спорту, культури і туризму Ярунської сільської ради Ляхович З.М. про стан організації харчування в загальноосвітніх навчальних та дошкільних закладах на території сільської ради, виконком сільської ради

 

В И Р І Ш И В :

1.Інформацію начальника відділу освіти, сім`ї, молоді, спорту, культури і туризму Ярунської сільської ради Ляхович З.М. про стан організації харчування в загальноосвітніх навчальних та дошкільних закладах на території сільської ради прийняти до відома.

          2. Відділу освіти,сім’ї,  молоді, спорту, культури і туризму , керівникам закладів освіти Ярунської сільської ради:

          - продовжити роботу з організації повноцінного та якісного харчування учнів 1-11 класів в закладах загальної середньої освіти та вихованців закладів дошкільної освіти;

          - забезпечити стан шкільних їдалень та харчоблоків закладів дошкільної освіти відповідно до вимог санітарно-гігієнічних правил;

          - проводити заходи щодо розширення асортименту та покращення якості виготовлення продукції в шкільних їдальнях і дитячих садках.

3. Координацію роботи щодо виконання даного рішення покласти на відділ освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури і туризму Ярунської сільської ради, контроль -  на сільського голову Романюка С.В. (за згодою)

Сільський голова              /підпис існує/               Сергій РОМАНЮК  

 

 

                                                 І Н Ф О Р М А Ц І Я

         начальника відділу освіти, сім`ї, молоді, спорту, культури і туризму

      Ярунської сільської ради  Новоград-Волинського району Житомирської області

                                                         

           З 01.01.2022 року повністю вступає в дію постанова Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». За новими вимогами щодо організації харчування дітей заклади освіти вже працюють з 1 вересня 2021р., коли постанова набрала чинності. Відтермінування до 1 січня 2022р. стосувалося лише тих закладів, що мали укладені договори на постачання харчових продуктів або надання послуг з харчування, строк дії яких встановлено до 31 грудня 2021 р.

Згідно постанови встановлюються норми харчування дітей у закладах дошкільної, загальної середньої та інших закладах освіти, що проводять діяльність на певному рівні повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.

Відповідальність за планування та організацію харчування в закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку, матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку), буфету, безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування, відповідність меню та асортименту буфету несе засновник (засновники), керівник відповідного закладу, а також постачальник (постачальники) харчових продуктів та/або послуг з харчування.

Харчування дітей має здійснюватись відповідно до затвердженого для закладу (відділу освіти територіальної громади) та погодженого з органами Держпродспоживслужби на місцях примірного чотиритижневого сезонного меню.

Меню, рекомендоване МОЗ, дозволяється використовувати без погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби, за умови 100% використання всіх компонентів страв, та без змін процесів приготування.

Основні зміни в меню закладів освіти, які набирають повної чинності з 1 січня 2022 року:

  • збільшення вживання овочів (кожний прийом їжі повинен включати вживання овочів згідно вікової норми);
  • збільшення вживання фруктів;
  • зменшення вживання хліба (цільнозерновий, є прийоми їжі без хліба);
  • зменшення вживання картоплі (одна страва картоплі чергується з 4-5 страв із злакових);
  • збільшується споживання птиці;
  • зменшується споживання насичених жирів (масла);
  • обмежується вживання чаю, соку та какао ( в закладах дошкільної освіти не більше 2 порцій на тиждень кожного виду);
  • обмежується вміст цукру, солі та жиру в стравах, які готуються в закладах освіти.

На підставі примірного чотиритижневого меню щодня медичний працівник закладу складає меню-розклад, в якому зазначається повна назва страв, їх теоретичний вихід для кожної вікової групи, кількість порцій, кількість продуктів харчування (брутто/нетто) у чисельнику для одної дитини, у знаменнику для всіх дітей.

На кожну страву в закладі повинна бути складена та затверджена керівником закладу технологічна карта, яка складається до Картотеки страв.

Також встановлюються вимоги до харчування дітей з особливими дієтичними потребами (цукровий діабет, харчова алергія, непереносимість лактози). Забезпечення таким харчуванням здійснюється за наявності медичної довідки, виданої сімейним лікарем, де зазначено особливі дієтичні потреби здобувача освіти/дитини із встановленням діагнозу.

Вартість безоплатного гарячого харчування в закладах загальної середньої освіти, встановлюється засновником таких закладів щороку відповідно до норм харчування з урахуванням режиму (кратності) харчування.

У закладах загальної середньої освіти для здобувачів освіти 1-11 (12) класів незалежно від навчальної зміни (у разі організації в закладі освіти змінного навчання) повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм харчування

У закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку з цілодобовим перебуванням здобувачів освіти/дітей повинно бути організовано п’ятиразове харчування з не менше ніж триразовим споживанням гарячої їжі.

У разі наявності буфету, обов’язковим є погодження його асортименту з територіальним органом Держпродспоживслужби, з урахуванням встановлених МОЗ вимог щодо переліку харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та торговельних апаратах у закладах загальної середньої освіти.

Приготування готових страв здійснюється з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Начальник відділу освіти, сім’ї,

молоді, спорту, культури і туризму

Ярунської сільської ради                /підпис існує/     Зінаїда ЛЯХОВИЧ

 

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь