A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ярунська громада
Житомирська область, Звягельський район

Обережно. Отруйні гриби.

Дата: 14.08.2023 11:19
Кількість переглядів: 40

Фото без опису Наразі триває активний сезон збирання грибів. Однак не варто забувати, що отруєння грибами належить до найбільш поширених та при цьому найтяжчих за перебігом видів отруєнь.  Випадки інтоксикації можуть   виникнути як при вживанні отруйних грибів, так і не правильному приготуванні їстівних. Тому варто бути обачними.       
        У 2020 році в Житомирській області зареєстрували 14 випадків отруєння грибами. Серед постраждалих булидвоє дітей: 2-річна дівчинка та 16-річний підліток, який наївся мухоморів. За 2021 було зареєстровано 1 випадок з 2 постраждалими.За період 2022 року випадків отруєнь не було зареєстровано.
В цьому році зареєстровано перший випадок отруєння грибами у дорослої жінки, який, на жаль, закінчився летально.      
Чому відбувається отруєння грибами?       
        Гриби є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й до смерті. Найчастіше отруєння трапляються з причин схожості їстівних та отруйних грибів, що випадково потрапляють у кошик.
Не рекомендовано вживати гриби: жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, дітям до 12 років, людям літнього віку.

Звертаємо увагу дорослих! Вчіть дітей тому, що не слід брати у руки дикорослі гриби, не показавши їх дорослим, ботіможуть бути отруйними.
Які симптоми грибного отруєння?    
        Основні симптоми полягають в запамороченні, сильній спразі, нудоті, судомах, можливе посиніння губ та нігтів, зниження температури рук та ніг, порушення дихання та серцевої діяльності, розлад свідомості та марення.
Увага! Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте у себе або своїх близьких симптоми отруєння – терміново телефонуйте «103»
Важливо!
Збережіть залишки, їх дослідження може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.       
Як уникнути отруєння грибами?       
        Відмовтеся від споживання дикорослих грибів.Не купуйте гриби на стихійних ринках.Збирайте лише добре знайомі вам гриби.За найменшого сумніву одразу викиньте гриб.
        Не беріть занадто молоді чи старі гриби.Не збирайте їх поблизу підприємств, забруднених територій.Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
        Ніколи не куштуйте сирі гриби.Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.     
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Лікування при отруєнні грибами необхідно здійснювати у лікувальних установах.

Звягельське районне управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Житомирський областіФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь