Ярунська громада
Житомирська область, Звягельський район

Чи підготувались Ви до грипу?

Дата: 09.02.2024 14:05
Кількість переглядів: 18

Фото без опису

За даними епідеміологічного моніторингу захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції хоча і залишається контрольованою, але вже прослідковується від’ємна тенденція щодо її поширеності. Розрахунковий показник епідемічного порогу суттєво перевищений.

25 січня рішенням Житомирської районної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій затверджено Комплексний план проведення протиепідемічних заходів по грипу та ГРВІ серед населення територіальних громад.

07 лютого відбулося засідання комісії з ТЕБ та НС Любарської селищної ради. В порядок денний цього зібрання також було внесеним питання епідемічної ситуації, але вже в межах територіальної громади. Така настороженість не є випадковою.

Якщо з початку чергового епідемічного сезону (з 02 жовтня 2023 року і включно по дату публікації цього матеріалу), згідно щотижневих даних, які надходять з ланок первинної медичної допомоги, офіційно зареєстровано 2638 звернень з приводу грипоподібних станів від пацієнтів, з якими були укладені Декларації, то за останній моніторинговий тиждень ( з 02.02 по 09.02) кількість таких випадків виросла, в порівняні з попереднім, на 174,3% і в абсолютних числах є найвищою з усіх 18-ти тижнів, впродовж яких ведеться епідеміологічне спостереження (237 хворих). Відмічається також стрімка тенденція щодо розповсюдженості грипу (в 3,5 рази).

Якщо протягом січня частіше хворіли дорослі (298 випадків із 542 зареєстрованих), то перший тиждень лютого негативно вплинув на показники захворюваності дитячого населення. У віковій категорії від 0 до 14 років маємо 109 випадків або +231,9% до попереднього тижня. Виросла захворюваність і серед підлітків (+187,5%). Число госпіталізованих з приводу виникнення ускладнень, спричинених грипом та ГРВІ, також наполовину збільшилось. Якщо в динаміці протягом січня на стаціонарному лікуванні перебувало 37 осіб, то за неповну декаду лютого число госпіталізованих добігло до 17.

На виконання Комплексного плану протиепідемічних заходів відділу освіти, молоді та спорту було рекомендовано проводити щоденний моніторинг відвідувань (з уточненням причин неявки) у школах та дитячих дошкільних закладах. В разі перевищення рівня захворюваності на грип та ГРВІ на 20 і більше відсотків від загальної кількості дітей, в межах повноважень, суб’єктами господарювання можуть застосовуватись певні обмежувальні заходи, спрямовані на недопущення розповсюдженості інфекцій, а саме: призупинення роботи закладів, окремих класів чи груп або перехід на інші форми навчання.

За результатами таких спостережень за останній тиждень із 22 закладів загальної середньої освіти, що функціонують на території громади, 8 вже перейшли на дистанційне навчання (ліцеї: Любарський №1, Мотовилівський, Великодеревичівський, Глезненський; гімназії: Березівська, Гізівщинська; філії: Веселківська та Грнівецька відповідно Липненського та Любарського ліцею №1). Із закладів дошкільної освіти такі обмеження розповсюджені на Березівський, Глезненський, Мотовилівський та Стрижівський.

Особливість поточного епідемічного сезону в тому, що спостерігається одночасна циркуляція вірусів сезонного та пандемічного грипу, який ще називають «каліфорнійським». Лише за минулий тиждень КНП «Любарська лікарня» направила у вірусологічну лабораторію Житомирського обласного центру контролю та профілактики хвороб 18 зразків біологічного матеріалу, відібраного у хворих на грип. В 16-ти з них виявлено РНК вірусу грипу А(Н1N1) Каліфорнія. 

Відсутність імунітету до нових штамів вірусу грипу сприяє швидкому поширенню інфекції. Застосування загально-зміцнювальних засобів та медичних препаратів (за рекомендаціями сімейних лікарів) з профілактичною метою приносить позитивні наслідки. «Вистояти» проти грипу допоможе також щоденне збагачення харчового раціону фруктами та овочами, особливо тими, що містять фітонциди (цибуля, часник, хрін) та багатими на вітамін С (капуста, смородина, калина, лимони та інші). Не варто також забувати про цілющі властивості меду й інших продуктів бджільництва.

Корисно роботи загартувальні процедури, як водні, так і повітряні та не забувати про важливість вакцинації. У разі занедужання не варто «геройствувати», «переходжувати» грип на ногах, а терпляче перехворіти у ліжку. Небезпечність грипу полягає саме у тому, що він супроводжується не лише загальною інтоксикацією (отруєнням), ураженням слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, а й серйозними ускладненнями. Найчастіше з боку легень (10-15%) і особливо серед дітей раннього віку життя та запаленнями середнього вуха (отит) чи менінгітами.

Крім того, грип провокує загострення хронічних захворювань легень, бронхів, нирок, серцево-судинної та ендокринної систем. Особливо небезпечна хвороба для вагітних, дітей та осіб поважного віку.

Бажаємо бути готовими до приходу небажаного гостя та зустріти його «в повному озброєнні». Шануйтеся та будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь