Ярунська громада
Житомирська область, Звягельський район

Першого березня – Всесвітній день імунітету

Дата: 01.03.2024 10:34
Кількість переглядів: 51

Фото без опису

Підвищити імунітет - значить зміцнити слабку ланку нашого організму. За осінньо-зимовий період наші захисні сили стомлюються боротися з агресивним навколишнім середовищем. Лікарі вважають, що причина більшості міжсезонних недуг, таїться саме в їх ослаблені. Адже імунітет рахується нашим охоронцем, хоробрим захисником від хвороб, напастей та неприємностей. Саме він цілодобово бориться з бактеріями і вірусами, виводить отрути та знищує чужорідні клітини в людському організмі. Комусь з імунітетом таланить з самого дитинства, але варто не забувати про те, що цей «хвацький вояка» може «стомлюватись», втрачаючи минулу потужність.

 Перші ознаки зниження імунної активності: швидка втомлюваність або вже хронічна втома, сонливість чи навпаки безсоння, головний біль, ломота у м’язах і суглобах.

На подальших етапах до перерахованого, долучаються нескінчені «болячки», коли мимо не проходитиме жодний вірус або інше інфікування. Навіть герпес на губах означає, що в організмі збій і він потребує цілого комплексу невідкладних заходів.

 А загострення хронічних недугів та виявлення ускладнень притаманні вже останній стадії імунодефіциту.

 Як підвищити імунітет? Хочете бути здоровими, то змініть спосіб життя. Девізом має стати «НІ» лежанню на дивані, а краще «ТАК» - свіжому повітрю! Радимо забути про цигарку. Намагайтесь щодня добре висипатись, а в ідеалі сон має бути міцним та досить тривалим. Не забувайте, що стрес- головний ворог імунітету, намагайтесь щонайменше нервувати та переживати. Якщо вже цього уникнути неможливо, почніть вживати заспокійливі трав’яні збори. Прагніть набути якомога більше позитивних емоцій.

 Звичайно, зміцнення імунітету варто починати з харчування. Адже багато продуктів мають здатність позитивно впливати на захисні сили людини. Якомога частіше вводьте у харчовий раціон капусту, особливо броколі, моркву, молочні продукти, суницю, ківі, страви з гарбуза, лосось, горіхи, по можливості кедрові, цитрусові, м’ясо птиці. До їжі додавайте якомога більше зелені: петрушку, кріп, корінь та листя селери. Не варто забувати про цілющі властивості кабачків та патисонів, морепродуктів. Дієтологи стверджують, що вживання натщесерце 7-8 штук сирих перепелиних яєць є гарним союзником імунної системи. Свіжі овочі, живі соки – це основне джерело вітамінів.

 Готуючи страви радимо не забувати, що тривала теплова обробка руйнує в них всі корисні речовини . 

 Відомий ще нашим прабабусям столітник (алоє) стане відмінним імуномодулятором, коли у рівних пропорціях змішати його сік, мед, вино «кагор» та вживати по одній чайній ложці 2-3 рази на день перед їдою.

 Якщо справи зовсім кепські, зверніть увагу на ліки, що активізують та підтримують захисні сили, призначаються вони лікарем-фахівцем. Такі справжні препарати вже відбули клінічні випробовування і їхній вплив на імунітет доведено науково.

 Також не забувайте про дари природи. Вживати трав’яні настої та відвари можна, як з лікувальною, так і з профілактичною метою. Ехінацея, женьшень, кульбаба, звіробій, чистотіл, дивосил – це далеко неповний перелік природніх натуральних засобів для зміцнення імунітету.

 Плавання, обливання, контрастний душ, парильня, лазня, не сидіти на місці та не киснути - вважаються не лише відмінним складовими загартування, але і є одним з найкращих стимулів для підняття загального тонусу.

 Доступний та десятиліттями випробуваний спосіб захиститися від інфекцій - це зробити щеплення. Організм, перехворівши тією або іншою хворобою у легкій формі, сам активно починає виробляти антитіла.

 Особливо важливо дотримуватись Календаря щеплень, починаючи вже з народження дитини і дуже суттєво в подальшому не порушувати періодичності наступних вакцинацій, передбачених графіком. 

 Дорослі також можуть самостійно, за погодженням із сімейним лікарем, вакцинуватись від КОВІД-19, грипу або гепатиту.

 Не чекайте коли імунітет ослабне, поклопочіться про нього завчасно та пам’ятайте про це щоденно.

 Ніколи не панікуйте, бо це єдиний ворог, від якого немає захисту. Пам’ятайте про це і будьте готові, а відтак - і здорові.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь