Ярунська громада
Житомирська область, Звягельський район

Діабет і ожиріння. Епідемію можна уповільнити.

Дата: 15.03.2024 13:01
Кількість переглядів: 76

Фото без опису

Згідно до Календаря здоров’я у перших числах березня відзначався Всесвітній день боротьби з ожирінням. Мета його спрямована на глобальні зусилля по скороченню, запобіганню та лікуванню ожиріння.

Що таке ожиріння? Зумовлюється воно збільшенням розмірів або кількості жирових клітин в організмі. Спершу при появі надмірної маси жирові клітини збільшуються у розмірах, а потім зростає і їх кількість. Саме надлишкова маса і ожиріння можуть призводити до розвитку діабету, сприяти підвищенню артеріального тиску, рівню холестерину у крові, появі безпліддя, пологових ускладнень, артриту та виникненню інших негараздів. У більшості випадків ожирінню можна запобігти, змінивши спосіб життя та режим харчування.

Ожиріння може виникнути в кожного, адже абсолютних факторів його ризику не існує. Проте певні групи людей більше до цього схильні.

  • Висококалорійна їжа зі значним вмістом жирів;

  • Низька фізична активність або сидячий спосіб життя;

  • Спадковість, вік, етнічні чинники чи відмова від паління – поштовх для відкладення надмірної маси в тілі, як у чоловіків, так і в жінок і як наслідок - ризик розвитку діабету.

Цукровий діабет - це глобальна медична проблема та четверта за значущістю причина смертності у більшості розвинених країн.

У світі спостерігається тривожне зростання осіб з надмірною вагою й ожирінням, в тому числі і серед дитячого населення. Відповідно збільшується число випадків «омолодження» діабету з ризиком виникнення ускладнень, пов’язаних з роботою серця та втратою зору.

Комплексний підхід, спрямований на зміну способу життя з правильним харчуванням та фізичним навантаженням, належна освітня робота – прості зусилля, які можуть уповільнити поширення цієї епідемії.

Що таке діабет?

Це хронічний стан, який виникає, коли підшлункова залоза нездатна утворювати необхідну кількість інсуліну або організм не в змозі ефективно його використовувати. Такі порушення призводять до підвищення рівня глюкози у крові (гіперглікемії).

Розрізняють два основних типи діабету:

 ТИП 1– в організмі хворих інсулін не утворюється або виробляється в дуже малих кількостях, а тому, щоб вижити, хворі потребують введення інсуліну у вигляді ін’єкцій. Це найпоширеніший тип хвороби поміж дітей та молоді.

 ТИП 2 – організм хворого не здатен правильно використовувати наявний інсулін.

Корекція способу життя, потреба в постійному вживанні цукрознижуючих препаратів у вигляді таблеток або, але, рідше, інсуліну – допомагають контролювати захворювання.

На діабет 2-го типу припадає понад 90 % випадків цього захворювання.

СИМПТОМИ ДІАБЕТУ 1-го типу: патологічна спрага, постійне відчуття голоду, часте сечовипускання, раптова втрата ваги, виражена втомлюваність, проблеми з зором.

А от для діабету 2-го типу можлива відсутність перерахованих вище симптомів чи відчуття їх, але в меншій мірі, а тому чи не половина таких хворих можуть і не звертатись за медичною допомогою, відповідно діагностується недуга вже з запізненням.

ДІАБЕТ - це хронічний, пожиттєвий стан , що потребує ретельного контролю.

Без належного лікування, хвороба супроводжується гіперглікемією, яка призводить до важких віддалених наслідків з ураженням різних органів, тканин та ранніх і пізніх ускладнень. Зокрема:

  1. Захворювання серця, судинної та системи кровообігу:

Найпоширеніші прояви: стенокардія, серцевий напад, серцева недостатність та інсульт - і це основна причина смертності хворих на діабет.

  1. Хвороба нирок (діабетична нефропатія), спричиняється збільшенням вмісту білка у сечі, прогресує повільно, але призводить до розвитку ниркової недостатності. В більшості нагадує про себе вже через багато років після виявлення діабету. Уповільнити ризик виникнення цього ускладнення може нормалізація артеріального тиску та рівня глюкози у крові. Гемодіаліз або пересадка нирки – найнебезпечніші з ускладнень хронічної ниркової недостатності.

  2. Ураження нервової системи (діабетична нейропатія) – пошкодження нервових волокон. Оніміння та втрата чутливості у стопах – найтиповіші ознаки цього ускладнення, викликані ураженням нервових стовбурів нижніх кінцівок. Не поодиноко перебіг недуги безсимптомний, але може супроводжуватись й болем, і навіть сильним. Ризик розвитку виразок та ампутація стоп – наслідками діабету.

  3. Ураження очей (ретинопатія) – пошкодження кровоносних судин, які живлять сітківку ока можуть стати основною причиною сліпоти, навіть поміж осіб працездатного віку.

ЯК ЗНИЗИТИ РИЗИК?

Є дані про ймовірність зниження розвитку ожиріння в людини з-за умови дотримання наступних рекомендацій:

  • Достатнє і збалансоване харчування жінки під час вагітності.

  • Урізноманітнення харчового раціону дитини продуктами корисного походження після припинення її грудного вигодовування.

  • Раннє введення в харчування дитини фруктів та овочів.

  • З дитинства - фізична активність - також на користь здоров’ю.

  • Дотримання низькокалорійного, але збалансованого харчового раціону.

Доведено, що саме такі прості й доступні зміни способу життя (фізична активність, правильне харчування, корекція маси тіла) більше чим на 60% позитивно впливають на зниження ризику розвитку діабету 2-го типу.

 ДІЄТА з низьким вмістом жирів та вуглеводів - основний компонент лікування діабету.

Настав час діяти. Адже подвійна епідемія діабету та ожиріння – це серйозна проблема і не лише для системи охорони здоров’я. Малорухливий спосіб життя та не адекватне харчування – причини обох патологій. Тому зусилля варто спрямовувати на різні напрямки просвітницького характеру, зокрема:

  • Великий вибір фізичної активності для дітей;

  • Прищеплення навичок правильного харчування та організація здорового харчування в школах;

  • Зменшення маси порцій;

  • Моніторинг ваги тіла дітей;

  • Зниження цін на здорову їжу;

  • Створення відповідного оточення, яке сприятиме здоровому способу життя.

Науковцями підраховано, що повернення фізичної активності у наше повсякденне життя та зниження надмірної маси тіла - це гарна тенденція, що дозволяє майже наполовину зменшити число випадків діабету серед дорослого населення.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь