Ярунська громада
Житомирська область, Звягельський район

Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку: як розпізнати рак

Дата: 07.06.2024 12:33
Кількість переглядів: 57

Фото без опису

Мозок – складний орган, де контролюються всі життєво важливі функції людського організму. Утворення пухлини в головному мозку та її лікування часто призводить до істотних змін в цих процесах на все життя. Тому дуже важливо своєчасно виявити розвиток новоутворення. Саме для того, аби більше людей дізнались про цей вид онкології, щорічно, 8 червня, проводиться Всесвітній день обізнаності про пухлини головного мозку.

Наразі відомо про понад 120 видів пухлин головного мозку. Вони можуть бути злоякісними (раковими) або доброякісними (нераковими), але в будь-якому випадку небезпечні для життя.

Пухлини головного мозку можуть виникнути у людей будь-якого віку, проте найчастіше зустрічаються у період 12-18 років та 45-50 років. До цього виду онкології більш схильні чоловіки, ніж жінки. Проте  деякі види пухлин, такі як менінгіома, частіше зустрічаються у жінок.

Основними причинами розвитку пухлин головного мозку є: генетична схильність організму; вплив вірусів, радіації, іонізуючого випромінювання та хімічних канцерогенів. Також до виникнення раку можуть призвести травми голови.

Важливо розуміти основні симптоми пухлини головного мозку. До них відносяться:

прогресуючий постійний біль, який виникає при незначному фізичному навантаженні та супроводжується неврологічними симптомами або блювотою;

судоми, які можуть виникати в кінцівках, або у всьому тілі, і можуть супроводжуватись втратою свідомості;

- порушення пам’яті і уваги, дратівливість, зміна характеру;

- відчуття сильної фізичної втоми, яка часто супроводжується апатією, дратівливістю, депресією або негативними почуттями до себе та інших;

- нудота і блювання.

Наявність одного або більше симптомів означає, що необхідно звернутися до лікаря. Тож, аби своєчасно розпізнати пухлину головного мозку, треба бути уважними до змін в самопочутті.

Щоб зменшити можливість виникнення цього страшного недугу необхідно дотримуватися простих правил. Перш за все, потрібно вести здоровий спосіб життя, зокрема необхідно займатися регулярними фізичними вправами для зміцнення серцево-судинної системи і покращення  кровопостачання мозку; вживати здорову їжу; не варто приймати вітамінні добавки (БАДи); уникати взаємодії з радіоактивними випромінюваннями  та токсичними речовинами; менше переживати і уникати нервових ситуацій; регулярно проходити профілактичну діагностику у вигляді МРТ.

Необхідно пам’ятати, що позитивний результат лікування залежить від раннього виявлення пухлини. Потрібно завжди уважно ставитися до власного здоров’я, а при появі найменших підозр – терміново звертатися до лікаря, щоб не втратити дорогоцінний час. Головний мозок — надто важливий орган, щоб ним легковажити.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь