Ярунська громада
Житомирська область, Звягельський район

Чай не п’єте – звідки сили наберете?

Дата: 09.12.2024 11:12
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

Здавна вважалось, що пити чай дуже корисно. Але не так давно науковці почали вивчати це питання і з’ясувалось, що дійсно чай надзвичайний для людського організму.

Із проведених досліджень стало відомо, що чаювання це одна із головних складових здорової дієти, адже саме цей напій допомагає тілу бути в тонусі, а особливо- м’язам серця.

Харчова цінність чаю криється в тому, що саме в ньому містяться біохімічні сполуки, які нарівні з овочами та фруктами, є багатими на антиоксиданти,  вміст яких приблизно однаковий, як у зелених, так і чорних сортах його. Так що гарячий або холодний, листяний або у пакетиках – чай є найкориснішим з усіх тонізуючих напоїв.                                                                                                  

Саме чаї несуть в собі основну захисну дію для людського  організму, запобігаючи злипанню кров’яних телець та появі загрозливих згустків, які є причиною майже всіх інфарктів та більшості серцевих нападів.

Зниження рівня холестерину та кров’яного тиску в любителів чаю також спостерігали дослідники. Запобігання деяким видам ракових захворювань шлунково-кишкового тракту, легеневих шляхів та самої шкіри також були встановлені вченими. До того ж сучасні дослідники  підтверджують стародавню примовку : «Чай пити – лікарям голодувати».

Хвороби сечового міхура. ревматоїдні артрити, псоріаз, захист проти комп’ютерного випромінення, «зморшкам- ні», спалювання жирів в організмі – це ті лікувальні властивості, якими, зокрема, наділені зелені сорти чаю.

Що потрібно роботи аби мати що більше задоволення від чаювання ?

  • Пийте чай кілька разів на день, щоб увібрати антиоксиданти й інші корисні речовини, що містяться у цих дивовижних напоях. Зеленого чаю рекомендовано, випивати протягом дня не менше трьох  склянок.

  • Заварюється чай впродовж 3-5 хвилин.

  • Варто враховувати, що чай здатен перешкоджати засвоєнню заліза із овочів та фруктів, тому додавання лимона або молока до нього буде протидіяти цій проблемі. 

  • Також чай містить фторид, який безпосередньо пов’язаний зі здоров’ям зубів. В той же час науковцями доведено, що саме чай на 70% покриває потреби людського організму в цьому мікроелементі, а це, в свою чергу, попереджає розвиток карієсу.

  • Перешкоди у розмноженні бактерій в ротовій порожнині також приписуються саме цим напоям.

  • Без молока й цукру чай фактично не містить калорій і в жарку погоду це дуже освіжає, викликаючи потовиділення та охолоджуючи в такий спосіб шкіру.

  • Порівнюючи з кавою /чашка до чашки/, чаї містять тільки половину або третину того кофеїну, що є у каві. Але варто застерегти, що у сухих формах чаїв кофеїну більше, чим у сухій каві.

  • Доречно, що кількість кофеїну в чаях залежить від багатьох умов. Як правило, це пов’язано із сортом чайного листя, місцем вирощування, величиною й способом його нарізання та методу, яким проходить заварювання цього цілющого напою.  

Вживання чаю підсилює настрій та додає насолоду в повсякденному житті і рахується доброю складовою творчого довголіття. 

                         То ж пийте чай частіше та будьте здорові. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь