A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ярунська громада
Житомирська область, Звягельський район

З 1 серпня по 20 вересня на водних об’єктах Житомирщини встановлюється заборона на вилов раків

Дата: 27.07.2021 16:29
Кількість переглядів: 948

З 1 серпня по 20 вересня, у зв’язку з другою линькою, встановлено заборону на лов раків у рибогосподарських водних об’єктах Житомирської області.

Щороку з метою збереження та охорони популяції раків в Україні діє заборона на вилов цих річкових мешканців. Основна мета заборони – захистити членистоногих у період другої линьки, під час якої вони найбільш вразливі.

Линька раків відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а в молодих – щоразу при рості та розвитку. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Наближення линьки можна помітити по матовому відтінку панцира. Крім того, він стає тонким і крихким. З великими труднощами рак витягує зі свого панцира клішні і кожну з ніжок. Буває, що вони обриваються. Однак, втрачені клішні, ніжки або вусики знову виростають, хоча і мають дещо інший вигляд. Цим і пояснюється те, що зустрічаються раки з нерівномірно розвиненими або потворними клешнями.

Період формування та зміцнення нового панцира може тривати від одного до півтора місяця. Саме в цей час і діє заборона на вилов цих річкових мешканців. За їх вилов на порушника може чекати адміністративна відповідальність за ч. 3 або ч. 4 ст. 85 КУпАП – штраф до 680 грн. Окрім того порушникам доведеться сплатити збитки за кожного виловленого рака.

Житомирський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись природоохоронного законодавства.  

Довідкова інформація:

Розрахунок за незаконне добування водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах здійснюється відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за один незаконно виловлений екземпляр рака становить 25,50 грн


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь