A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ярунська громада
Житомирська область, Звягельський район

Електронні трудові книжки та лікарняні: запитання-відповіді

Дата: 28.01.2022 14:10
Кількість переглядів: 465

1. Чи буде відображатись в е-трудовій догани чи заохочення працівника?

При оцифруванні трудової книжки особи, інформація про догани та заохочення вноситься як “інформація”.

2. Чи видається керівником наказ або розпорядження про видачу трудової книжки на руки після сканування та передачі в ПФУ роботодавцем е-трудової книжки?

ТК, після сканування та передачі до ПФУ, видається на руки працівнику під підпис.

3. Чи буде розмежування основного місця роботи працівника та сумісництва в е-трудових? 

При оцифруванні трудової книжки буде відображено розмежування місця роботи працівника за основним місцем роботи та сумісництвом (ознака “тип події”).

4. Яким чином скановані дані переводяться у цифровий формат і хто це повинен робити : працівник кадрової служби чи ПФУ?

Перший варіант. Оцифрування відомостей про трудову діяльність працівника на підставі сканованих копій документів, здійснюється відповідальною особою органу Пенсійного фонду України шляхом доповнення персональної облікової картки застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування інформацією, наявною в сканованих копіях документів.

Другий варіант. Також на веб-порталі електронних послуг ПФУ, в кабінеті роботодавця, надана можливість для оцифрування (внесення) ТК відповідальною особою кадрової служби роботодавця.

5. Як вносити інформацію в електронну трудову книжку відносно працівника, який вперше прийшов на роботу і не бажає, щоб йому заповнювали паперову трудову книжку?

Усі данні про трудові відносини обліковуються в ЕТК на підставі звітності роботодавця щодо нарахування єдиного соціального внеску (з 2021 року квартальний звіт - Податковий розрахунок).

6. Який термін передачі трудових книжок до Реєстру застрахованих осіб?

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» визначено п’ятирічний перехідний період для включення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника. В першу чергу необхідно передати скан-копії ТК по робітниках, які набувають право на пенсію.

7. Чи сканувати документи про освіту, про народження дітей, про службу в армії? 

За бажанням робітника, кадрова служба має можливість додати до звернення за типом «скан-копія трудової книжки» документи про освіту, народження дитини, службу в армії тощо.

8. Людина працювала за основним місцем роботи і за сумісництвом, була звільнена з основного місця роботи, але за сумісництвом її не оформили як основного працівника, як в даному випадку буде нараховуватися пенсія?

Відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” до працюючих пенсіонерів відносяться особи, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях, створених відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, у фізичних осіб - підприємців, осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та в інших фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або працюють на інших умовах, передбачених законодавством, або виконують роботи (надають послуги) на підприємствах, в установах, організаціях чи у фізичних осіб за договорами цивільно-правового характеру. Враховуючи викладене особа вважається працюючою. Пенсіонерам, які працюють (провадять діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування), після звільнення з роботи або припинення такої діяльності пенсія перераховується з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність/мінімальної заробітної плати, визначених законом на дату звільнення з роботи або припинення такої діяльності.

9. Як оплачувати е-лікарняні сумісникам? 

Для роботодавця сумісника формується копія е-лікарняного. З дня отримання страхувальником копії е-лікарняного в Особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України та набуття ним статусу «Готовий до сплати» кадри або інша відповідальна особа роботодавця визначає страховий стаж, для розміру допомоги. Далі інформація потрапляє до комісії (уповноваженого) із соціального страхування, яка призначає та оформлює своє рішення протоколом встановленої форми. Бухгалтерія здійснює розрахунок матеріального забезпечення на підставі лікарняного та рішення комісії із соціального страхування, формує заяву-розрахунок та надсилає її до органу Фонду соціального страхування.

10. Після звільнення працівника, в установу до оплати надійшов е-лікарняний лист, який виданий після звільнення працівника. Які дії кадрової служби: чи потрібно комусь повідомляти, про те, що лікарняний не буде оплачуватися і, що людина захворіла після звільнення? 

Е-лікарняний формується на підставі звітності роботодавця. Отже, факт формування е-лікарняного, сформованого за період після звільнення працівника, свідчить про відсутність на момент формування е-лікарняного даних у звітності страхувальника про припинення відносин з даною особою. З питання вжиття заходів у даному випадку пропонуємо звернутись до відповідного органу Фонду соціального страхування України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь