A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ярунська громада
Житомирська область, Звягельський район

Українці в новому опалювальному періоді будуть з субсидіями, незважаючи на військову агресію росії проти нашої держави

Дата: 19.09.2022 08:14
Кількість переглядів: 417

Вже за кілька тижнів розпочнеться опалювальний період.

Цього року він особливий, адже проходитиме в умовах широкомасштабної агресії російської федерації проти України. А відтак домогосподарства з низьким рівнем доходів потребуватимуть допомоги від держави у вигляді житлових субсидій. При цьому не менша потреба в отриманні субсидій на оплату житлово-комунальних послуг є у внутрішньо переміщених осіб та громадян, які перебувають на території адміністративно-територіальних одиниць, де органи соціального захисту населення, зокрема, через бойові дії не мають можливості забезпечити підготовку виплатних документів та проведення фінансування.

З метою вирішення найбільш актуальних питань щодо надання субсидій в умовах початку нового опалювального періоду Міністерство соціальної політики ініціювало зміни до Положення про порядок надання житлових субсидій.

На засіданні Уряду 16 вересня 2022 року відповідні ініціативи підтримано.

Відповідним рішенням передбачено передачу функцій призначення, нарахування і виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг від органів соціального захисту населення до органів Пенсійного фонду України, які працюють за екстериторіальним принципом.

В умовах воєнного стану екстериторіальний принцип надання цих видів соціальної підтримки дозволить:

- забезпечити право людей на допомогу від держави за будь-яких обставин, що є важливим в умовах воєнного часу, коли частина людей вимушено змінили своє місце проживання;

- зберігати централізовано дані громадян, необхідні для призначення та розрахунку житлових субсидій і пільг, щоб не втрачати їх в умовах окупації окремих територій, а також за потреби оперативно корегувати;

- автоматизувати та прискорити процеси призначення, нарахування та виплати житлових субсидій і пільг;

- централізувати фінансування виплат, що дозволить оптимізувати та прискорити час проходження коштів.

Соціальна підтримка має надходити громадянам вчасно, в справедливому обсязі і в ефективний спосіб.

Також, враховуючи масштабне переміщення людей в нашій країні, пропонується не враховувати до середньомісячного сукупного доходу громадянам при розрахунку житлової субсидії:

- допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам;

- компенсацію для покриття понесених витрат, пов’язаних з розміщенням в своєму житловому приміщенні внутрішньо переміщених осіб за програмою «Прихисток».

Проектом акта також поширено порядок розрахунку житлової субсидії на оплату електроенергії домогосподарствам, які внаслідок збройної агресії російської федерації проти України залишилися без централізованого постачання теплової енергії та/або постачання природного газу і використовують побутові електроприлади для обігріву житлових приміщень, на всі території, які розташовані в районі проведення бойових дій або які перебувають у тимчасовій окупації.

Крім того, пропонується переглянути критерії надання житлових субсидій особам, яким надається допомога по частковому безробіттю, а також людям, які втратили роботу в період воєнного стану, передбачивши можливість призначення субсидії з урахуванням фактично отриманих доходів у розмірі допомоги по безробіттю.

Всі зазначені зміни дозволять забезпечити вчасність та ефективність надання житлових субсидій, що особливо актуально в умовах опалювального сезону.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь