A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ярунська громада
Житомирська область, Звягельський район

ХАРЧОВІ ДОБАВКИ – І НАШЕ ЗДОРОВ’Я

Дата: 30.01.2023 07:52
Кількість переглядів: 114

Харчові добавки  є невід'ємною частиною життя людей у  XXI столітті. Вони непомітно увійшли в наше харчування, і сьогодні  зустрічаються в більшості продуктів.

10 фактів про харчові добавки :

  1.   Харчові добавки можуть вноситися в   продукти на різних етапах  виробництва - з метою поліпшення або полегшення технологічного процесу, збереження структури і зовнішнього вигляду продукту, збільшення його терміну придатності.

  2. Харчові добавки використовуються, наприклад, для кращого збереження продуктів (консерванти), надання їм бажаної консистенції (стабілізатори, желювальні речовини, емульгатори, згущувачі), більш привабливого забарвлення (харчові барвники) тощо.

  3. Присвоєння конкретній речовині ідентифікаційного номера (до ідентифікаційного номера додають літеру «Е») і статусу дозволеної харчової добавки має чітке тлумачення.  Воно передбачає, що:

  •  ця конкретна речовина перевірена на безпеку;

  • речовина може бути застосована в межах її встановлених безпечних доз і технологічної необхідності.

  • для цієї речовини встановлено критерії чистоти, необхідні для досягнення певного рівня якості продуктів харчування.

  1. За походженням харчові добавки можна розділити на натуральні та синтетичні:

  • натуральні добавки - це виділені з продуктів харчування речовини, наприклад, агар-агар (E 406) і карагенан (E 407) отримують із морських водоростей, пектин (E 440) із фруктів тощо;

  •  синтетичні добавки  бувають двох типів:

  • синтезовані речовини, що трапляються і в натуральних продуктах харчування, наприклад, антиоксидант аскорбінова кислота (E 300) або консерванти сорбінова кислота (E 200) і бензойна кислота (E 210);

  • штучні речовини, що не мають природних аналогів, наприклад, антиоксидант бутилгідроксіанізол (E 320) або харчові азобарвники.

  1. Найбільш часто використовувані в продуктах харчування групи харчових добавок:

- харчові барвники (E 100-E 199);

- консерванти (E 200-E 299);

- антиокислювачі (E 300-E 399);

- емульгатори, стабілізатори (E 400-E 499).

   Крім перерахованих, використовуються додаткові групи, такі як регулятори кислотності, поліпшувачі борошна, антикомкувачі, підсилювачі запаху і смаку, глазурувальники, підсолоджувачі, згущувачі, желювальні речовини, пакувальні гази і т.д. (E500 - ...).

  1. Обов'язкові вимоги до маркування харчової продукції в частині інформації про її склад, що дає змогу забезпечити споживачам інформований вибір харчових продуктів. Таке маркування є помічником при виборі товару на основі достовірної інформації.

  2. Дозвіл до застосування харчових добавок ґрунтується на результатах тривалих спеціально спланованих наукових, спрямованих на вивчення можливого негативного впливу на організм. Харчова добавка допускається до застосування в разі відсутності таких наслідків.

  3. Встановлено перелік харчових добавок, дозволених для застосування під час виробництва харчової продукції, які при дотриманні регламенту їх застосування не становлять небезпеки для здоров'я людини.

  4. Чимало людей розвинули у собі справжню  хемофобію,   вбачаючи абсолютне зло в будь-яких (навіть найнешкідливіших добавках) - і готові відмовитися від більшості продуктів, що продаються в магазинах (нерідко на шкоду різноманітності свого раціону харчування).

  5.  На думку деяких лікарів, набагато виправданішим, аніж панічний страх перед харчовими добавками «Е» -  є розумне обмеження споживання кухонної солі, цукру, виключення споживання продуктів, що містять транс-жири (маргарини, кондитерські, кулінарні жири та інші продукти, що містять гідрогенізований жир).

Рекомендації щодо вживання продуктів з харчовими добавками.  

•  Право вибору - купувати чи ні продукт, що містить певні складові інгредієнти, залишається тільки за споживачем.

• важливо пам'ятати, що у вживанні тих чи інших продуктів суттєве значення має таке поняття, як поміркованість - оскільки необмежене та надмірне вживання будь-якої продукції (зокрема тієї, що не містить харчових добавок) здатне призвести до небажаних наслідків для здоров'я людини.

•  Слід віддавати перевагу необробленим або малообробленим продуктам харчування. У необроблених продуктах, як правило, не допускається використання харчових добавок. Чим більшою мірою продукт харчування піддавався обробці  - з тим більшою ймовірністю він містить різного роду харчові добавки.

•  Слідкуйте за маркуванням на упаковці! Важливо, щоб їжа, яку вживають протягом дня, не містила багато харчових добавок. Якщо будь-яка харчова добавка стала причиною проблем зі здоров'ям - слід утримуватися від продуктів з її вмістом, звертаючи увагу на зазначений на упаковці склад.

•  Харчуйтеся різноманітно. Таким чином ви зможете уникнути потрапляння в організм великих кількостей харчових добавок. Особливо важливим є різноманітне харчування для дітей, яким часто подобаються певні продукти (сосиски, прохолодні напої, солодощі) та які мають низьку масу тіла - у зв'язку з чим деякі харчові добавки можуть потрапляти в їхній організм у кількостях, що перевищують рекомендовані.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь