A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ярунська громада
Житомирська область, Звягельський район

Патронатна сім’я і як стати патронатним вихователем

Дата: 29.09.2023 13:08
Кількість переглядів: 71

Вперше в українському законодавстві було закріплено таку сімейну форму влаштування дітей, як патронатна сім’я у 2016 році.  У нашій країні був ухвалений Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми».

Для України це нове явище, проте в розвинених країнах завдяки такій формі влаштування дітей практично не існує дитячих будинків.

У Житомирської області послуга патронату запроваджена в 16 громадах, функціонує 18 сімей, в яких на тимчасовому вихованні перебуває 48 дітей.

За свої послуги патронатний вихователь отримує 5 прожиткових мінімумів і зараз ця сума становить 13 420 гривень.

Також передбачена соціальна допомога на дитину. Йдеться про 2,5 прожиткових мінімуми на місяць, в залежності від віку:

від 0 до 6 років – 5 680 грн;

від 6 до 18 років – 7082,5 грн.

Якщо ж у сім’ю патронатного вихователя влаштовано дитину віком до одного року, дитину з інвалідністю, малолітню або неповнолітню вагітну, ВІЛ-інфіковану дитину або одночасно двоє і більше дітей, розмір виплати збільшується від 10% до 50%.

Обов’язки патронатного вихователя:

  • забезпечувати надання послуг з догляду, виховання і реабілітації дитини в сім’ї патронатного вихователя, піклуватися про її моральний і фізичний стан, нести відповідальність за її життя і здоров’я;
  • створювати належні умови для проживання, навчання, фізичного та духовного розвитку дитини відповідно до її віку, потреб та індивідуальних особливостей;
  • представляти в межах своїх повноважень інтереси дитини у відповідних закладах та організаціях;
  • взаємодіяти з працівниками служби у справах дітей, соціального закладу, вживати заходів, які передбачені індивідуальним планом соціального захисту дитини;
  • співпрацювати з батьками або законними представниками дитини для подолання складних життєвих обставин в межах та у спосіб, визначених органом опіки та піклування.

Більше про патронатне виховання, порядок створення та діяльність таких сімей, можна дізнатися на сайті Міністерства соціальної політики.

https://www.msp.gov.ua/projects/27

Працюємо в рамках проєкту ЮНІСЕФ «Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни», що впроваджується Партнерством «Кожній дитині» за підтримки UNICEF Ukraineна замовлення Міністерство соціальної політики та Національна соціальна сервісна служба УкраїниФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь