A A A K K K
для людей із порушенням зору
Ярунська громада
Житомирська область, Звягельський район

Туберкульоз і його профілактика

Дата: 30.10.2023 15:20
Кількість переглядів: 44

Фото без опису

  Туберкульоз як інфекційне захворювання  залишається проблемою  на території Любарської громади . Так протягом поточного року було зареєстровано 4 випадки захворювання, в порівнянні з минулим роком ріст на 25 відсотків. Всі випадки  зареєстровані протягом серпень та вересня 2023року. Насторогу викликає той факт , що хворіють молоді люди у віці 20-33 –ти  років. В усіх випадках виявлено коло контактних та проведено обстеження їх. У домашніх вогнищах організовано заключну дезінфекцію та надано пам’ятки про недугу.   

    Туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке може уражати практично всі органи людини  - легені, кістки, очі, шкіру, нирки, кишківник, мозок, жіночі статеві органи, лімфатичні вузли. Але у 95 відсотків  випадків уражаються саме легені. Основним джерелом розповсюдження туберкульозної інфекції  є людина, хвора на так звану відкриту форму туберкульозу. Саме такий хворий є  заразним і небезпечним  для оточуючих, бо вона розсіває збудників туберкульозу в навколишньому середовищі. Розвитку туберкульозу сприяють такі  фактори ризику: безпосередній тривалий контакт із хворим на туберкульоз, підвищений ризик  у хворих на цукровий діабет, виразкову хворобу шлунку і 12палої кишки, хворі  з психічними захворюваннями, алкоголізмом, курці та наркомани, люди похилого віку, працюючі у шкідливих умовах. Ці особи більш схильні до туберкульозу, ніж інші. Туберкульоз може маскуватися під різні хвороби. Однак є деякі ознаки, які дозволяють запідозрити саме туберкульоз: загальна слабкість, зниження працездатності, втрата апетиту, безсоння, підвищення температури тіла 37,2 – 37.5®. При туберкульозі легень з’являється сухий кашель, біль в грудній клітці.

.      Для своєчасного виявлення туберкульозу потрібно щорічно проходити  флюорографічне обстеження органів грудної клітки. У районній лікарні працює  флюорограф, який дає змогу на ранніх стадіях виявити туберкульоз та інші захворювання органів грудної клітки.Обстеження проводиться за направлення сімейного лікаря.  Особи, які задекларовані з лікарями ТОВ МЦ «Актив МеД» також можуть пройти обстеження за направленням. 

      Туберкульоз легень можна також виявити шляхом обстеження мазка мокротиння на мікобактерії туберкульозу в осіб, які тривалий час кашляють, хворіють бронхітами, пневмонією. Це обстеження проводиться  за направленням сімейного лікаря чи педіатра  в тубкабінеті поліклінічного відділення КНП «Любарська лікарня». Основним методом  виявлення туберкульозу у дітей є туберкулінодіагностика (проба Манту) – надійний метод виявлення туберкульозу у дітей на стадії ранньої тубінтоксикації. Проби Манту проводяться також за направленням лікарів в кабінеті профілактичних  щеплень  центру первинної медіко-санітарної допомоги. 

      Туберкульоз у наш час виліковується. Для цього є необхідні протитуберкульозні препарати , які хворі отримують в інтенсивній фазі стаціонарно   і продовжують амбулаторно в підтримуючій фазі.

Прислухайтесь до порад лікарів ,своєчасно проходьте обстеження і будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь