Ярунська громада
Житомирська область, Звягельський район

Виплати для переселенців у 2024 році: кому з ВПО автоматично продовжать допомогу

Дата: 20.12.2023 12:28
Кількість переглядів: 122

Фото без описуПереселенці в Україні наступного року зможуть продовжити отримання допомоги на шестимісячний період. Йдеться про часові межі з 1 лютого по 31 липня 2024-го. Це, зокрема, стосується тих ВПО, які вперше звернулися за призначенням допомоги після 1 серпня і належать до особливо вразливих категорій.

Як пояснили фахівці "Юридичного порадника для ВПО", звертатися за таким продовженням не потрібно, тому що все відбувається автоматично.

Відповідно до змін, запроваджених постановою Кабміну №709 від 11.07.2023 року, всі отримувачі допомоги на проживання ВПО були умовно поділені на дві групи:

• ті, які отримували допомогу до 1 серпня 2023;

• ті, які звернулися за призначенням допомоги після 1 серпня 2023 вперше.

Відповідно й підходи до призначення/продовження цієї допомоги для обох груп різні.

Так, згідно з п. 1 постанови з 1 серпня 2023 р. виплата допомоги на проживання продовжується автоматично на один шестимісячний період:

• ВПО, які перемістилися з територій, включених до Переліку, щодо яких не визначено дати завершення бойових дій, припинення можливості бойових дій або тимчасової окупації;

• ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок збройної агресії РФ.

Юристи наголошують, що переселенці, які отримували допомогу до 1 серпня 2023 року, зможуть отримувати її до 31 січня 2024-го.

Нагадаємо, днями на засіданні Кабінет міністрів вніс зміни до кількох постанов про порядок обліку внутрішньо переміщених осіб і виплат їм соціальної державної допомоги. Відповідно до нововведень, деякі категорії ВПО залишаться без підтримки держави.

Також повідомлялося, що Міністерство соціальної політики, за результатами перевірки ВПО, зупинило виплати понад 140 тисячам осіб. Все тому, що вони не відповідають новим критеріям.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь