Ярунська громада
Житомирська область, Звягельський район

Ботулізм

Дата: 06.06.2024 12:36
Кількість переглядів: 39

Фото без опису

Житомирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області звертає увагу громадян, що ботулізм – це небезпечна харчова токсикоінфекція, зумовлена споживанням харчових продуктів, які містять ботулотоксини  які можуть привести до тяжких наслідків аж до летального результату.

     Збудником ботулізму є анаеробна бактерія, яка в умовах відсутності кисню виробляє небезпечний токсин – ботулотоксин (входить до числа найбільш смертельних отрут), вражає нервову систему, що може привести до паралічу дихальних м’язів.

     Спори збудника ботулізму стійкі до високих температур і широко поширюються в навколишньому середовищі. В організм людини ботулотоксини потрапляють при вживанні продуктів, які не пройшли достатню термічну обробку. Особливий ризик пов’язаний із вживанням консервів домашнього приготування, в’яленої, копченої, солоної риби, особливо з нутрощами

     Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Як правило захворювання починається раптово.

     Основні симптоми характерні, як для багатьох харчових отруєнь – частий пронос, блювота, різкі болі в животі, невелике підвищення температури. Далі ботулізм починає виявлятися більш специфічно – порушується гострота зору, спостерігається «двоїння в очах», «туман», погано розрізняються предмети. Виникає порушення мови та зміна голосу, з’являється м’язова слабкість і сухість у роті.

     Порятунок життя людини, яка захворіла на ботулізм, багато в чому залежить від того, наскільки швидко з моменту початку захворювання буде введений антитоксин. При появі перших симптомів ботулізму та інших харчових токсикоінфекцій необхідно якомога швидше звернутися до лікаря і в жодному разі не займатися самолікуванням.

     У більшості випадків ботулізм пов’язаний зі споживанням продуктів, які забруднені збудником ботулізму, а саме:

  • солоної, в’яленої та копченої риби (особливо, якщо не випотрошена внутрішня частина риби), а також порушені умови виготовлення та зберігання;
  • вживання м’ясних, грибних, овочевих консервів, копчених м’ясних продуктів, які виготовлені в домашніх умовах або придбані у місцях стихійної торгівлі;
  • вживання бомбажних (здутих) консервів та з наявністю плісняви. В жодному разі небезпечно вживати такі харчові продукти! 

     Профілактика полягає насамперед в суворому дотриманні основних санітарно-гігієнічних правил та технологій при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини:

- не їсти бомбажні (здуті) консерви або при підозрі на недоброякісність;

- не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

- вживати грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;

- необхідно ретельно очищати й промивати продукти проточною водою, швидко і ретельно видаляти кишки після забійного розчленування туші, а рибу чистити негайно після вилову, для консервування використовувати лише свіжі, доброякісні продукти;

- необхідно суворо дотримуватись рекомендованих правил обробки банок та теплової обробки продуктів. Домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано короткий термін. 

- швидкопсувні продукти зберігайте тільки в холодильнику, обов’язково дотримуйтесь термінів їх зберігання, не беріть їх у дорогу і на відпочинок.

     Будьте обережні!

     У випадку виявлення перших ознак захворювання негайно звертайтесь до найближчої лікувальної установи за медичною допомогою. Самолікування у випадку ботулізму вкрай небезпечне. 

     Пам’ятайте: запобігти хворобі легше, ніж лікувати її. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь